14 Nis 2014

Ay Ağlatma Ver!

Yooğğğ yaaa!? 

Benim lügatım da yok o cümle. Ne demekmiş efendim "ağlatma ver"

Sıpalarımızın en büyük kozudur göz yaşları. Onlara asla kıyamacağımızı bildikleri için her işlerini ağlayarak yapmak isterler. 


Bazı ebeveynler "aman ağlamasın kıyamam" mantığın dayken bazıları da "öff sussun iki dakka kafamı dinleyeyim ne istiyorsa alsın" düşüncesindedir. 

Her iki düşüncede çok yanlıştır. Her istediğini verdiğiniz zaman, hem doyumsuz, hem de yetinmeyi bilmeyen bir çocuk olur. Ayrıca ağlayarak her işini yaptırdığını anladığında bu zamanlar tutturma, kendini yere atma ya da sizin dikkatinizi çekecek daha farklı isteme yöntemlerine dönüşecektir. 


Bunun onun psikolojisini bozduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak aksine o huyuna köstek olarak daha çok zarar veriyorsunuz. 

Ağlamaya başladığında ne yapabilirsiniz. 

1- Onunla sakince konuşun. İstediğin şeyin sizin yasaklı listenizde olduğunu kumanda , telefon ya da benzeri bir şeyse oyuncak olmadığını izah edin. Yani kısaca neden almaması gerektiğini anlatın.

2- Dikkatini başka yöne çekin. İstediği şeyden farklı olarak sevdiği başka bir şeyle dikkatini dağıtmaya çalışın. "Aaa bak burda ne varmışşş" bu oyuncak olabilir, çizgi film olabilir, yiyecek bir şey olabilir. Dikkati dağıldığı anda tutturduğu şeyi hemen yok edin ortadan :D çocukların hafızası zayıftır hemen unutuverirler. 

3- İlgisini çeken başka bir şeyi aldığı halde hala vızıldanıyorsa, "Bak onu değil ama istediğin olan bu şeyi sana verdim eğer ağlamaya devam edersen bunu da elinden alacağım" gibisine bir açıklama yapın hala devam ediyorsa cidden alın, bir iki sefer sonra ciddi olduğunuza ikna olacaktır. (Evet ötekini de alınca tekrar ağlayacaktır zor bir süreç ama sabırlı olun.) 

4- Susmasını isteyin. Diğerini de elinden alacak olursanız haliyle ağlamaya devam edecektir. Ona "Bak susmuyorsun ötekini de kaybettin eğer ağlamayı bırakmazsan hiç birini alamayacaksın" şekinde bir öneride bulunun. Susmayı tercih edecektir :D Haa ama sustuğunda tutturduğunu değil, dikkatini dağıtmak için verdiğinizi verin :) 

5- En önemli madde etrafta "aman çocuğum ağlatma da ver" diyenlere kulak asmayın kararlı olun ve kararlı olduğunuzu ona hissettirin. 

Altın Kural: Kesinlikle sakin olun. Sakinliğinizi kaybetmeyin. Sesinizi yükseltmeyin. Sakince ve gözlerine bakarak konuşun. 

Çocuğunuza ikinci  şahıslar bakıyor olabilir. Ama nihayetinde onunla yalnız kalacak olan sonunda yine siz oluyorsunuz. Kurallarınızı belirleyin ve o kurallara uymalarını isteyin. Eşinize durumu izah edin.Siz eğitimini verirken ondan size destek olmasını isteyin. Biriniz yaparken bir diğeri yıkarsa otorite kurmak daha güç olacaktır. 

Bir iki damla göz yaşı döküyor diye hemen üzülmeyin gerçekten neden ağladığını iyi kavrayın :)

Dip Not: Bu arada ahkam kesiyorum ama (araştırmak dışında)şu anda başka bir iş yapıyor olsam bile, zamanında çocuk psikolojisi okumuş biriyim. İşkembeden sıkmıyorum yani hahah 

Gıdılar kiss :D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tasarım:Sawako Kuronuma